- Se vede treaba, raţiunile
economice care au condus la părăsirea liniei tradiţionale de hibridizare şi
încrucişare a soiurilor şi la abordarea optimizării lor prin alterare genetică
au cântărit enorm. Într-o lume tot mai puţin preocupată de aspectele morale ale
manifestărilor ei, economicul a bătut la scor siguranţa alimentaţiei.
Astfel că temerile
în privinţa efectelor pe termen lung a alimentaţiei populaţiei umane sau a
diferitelor categorii de animale de fermă cu plante generic denumite astăzi GMO
(Genetic Modified Organisms) sau OMG (organisme modificate genetic)
sunt tratate de firmele dezvoltatoare ale noilor biotehnologii, dar şi de unele
guverne, ca simple speculaţii.
Asigurările producătorilor
de OMG par a fi de ajuns, chiar dacă multe din studiile clinice
privind consumul alimentelor produse din astfel de plante au fost doar
“aranjamente” menite să îngraşe anumite conturi.
Lucrurile
au scăpat demult de sub control, dacă este să ne gândim ce păţesc fermierii
din statele Americii de Nord cu aceste companii producătoare de OMG,
când li se întâmplă să li se încrucişeze culturile tradiţionale cu cele
vecine, inginerite genetic.
NaturalNews.com notează că Statele Unite par a se confrunta cu
o conspiraţie a trădării. Politica şi interesul personal par a face ca
politicile guvernamentale să încalce cu mare uşurinţă raţiunile de
siguranţă şi sănătate.
Când preşedintele Obama l-a
numit pe Michael Taylor ca expert principal al FDA (Food and
Drug Administration, organismul care se ocupă de medicamente şi siguranţa
alimentaţiei), mari proteste s-au făcut auzite din partea consumatorilor şi a
grupurilor de activism de mediu. Taylor fusese vicepreşedinte al
Monsanto.
În timpul mandatului
acestuia organismele modificate genetic au fost aprobate în Statele Unite fără
a fi efectuate teste pentru a se vedea dacă acestea prezintă siguranţă pentru
alimentaţia oamenilor.
Din cauza lipsei
etichetărilor, americanii nu pot spune dacă au sau nu pe masă organisme
modificate genetic. Această
lipsă de informare face ca evitarea şi urmărirea alimentelor din OMG să devină
aproape imposibilă.
Iată
mai jos o listă a principalelor alimente despre care se ştie că sunt modificate
genetic:
1. Porumbul – a fost modificat de natură să-şi dezvolte propriul
insecticid. Monsanto a recunoscut că în SUA jumătate din culturile de
porumb sunt modificate genetic. Şoarecii hrăniţi cu porumb modificat
genetic au probleme de reproducere şi fertilitate.
2. Soia – modificată să reziste la ierbicide. Produse: făină
de soia, tofu, băuturi de soia, ulei de soia etc. Hamsterii hrăniţi cu soia OMG
au probleme de înmulţire şi o rată ridicată a mortalităţii.
3. Bumbacul – de asemenea proiectat să reziste ierbicidărilor.
Mii de fermieri indieni au suferit afecţiuni ale pielii după
expunerea la vata de bumbac OMG.
4. Papaya – o varietate rezistentă la un virus a fost
introdusă în Hawaii în 1999. Culturile de papaya transgenică ocupă acum trei
pătrimi din totalul arhipelagului Hawaii.
5. Orezul – cultura emblemă a
Asiei de Sud Est a fost modificată genetic să conţină o mare cantitate de
vitamina A. Se pare că există şi o varietate ce conţine gene umane (!)
care e cultivată pe teritoriul Statelor Unite. China Daily, un ziar
online, arată că s-au semnalat probleme serioase de sănătate publică şi mediu
date de culturile de orez OMG, care dau reacţii alergice. Există şi unele
temeri legate de transferul de gene.
6. Tomatele – au fost modificate pentru păstrare mai îndelungată
pe rafturi, prevenindu-se alterarea lor care, în mod natural, are loc rapid.
Într-un test vizând siguranţa roşiilor OMG, unele animale au murit la câteva
săptămâni de la ingerarea unor astfel de tomate.
7. Rapiţa – uleiul de rapiţă se foloseşte la producerea de
ulei comestibil şi de margarină. Şi mierea mai poate fi produsă din flori de
rapiţă. În Germania, autorităţile au raportat că o treime din polenul
prezent în mierea canadiană provine de la culturi modificate genetic.
8. Produsele din
lapte. S-a descoperit că 22%
din vacile de pe teritoriul Statelor Unite au fost injectate cu hormon
de creştere bovin recombinant (modificat genetic) – rbGH. Acest
hormon produs de Monsanto determină vacile să-şi sporească producţia de lapte
cu 15%. Laptele provenit de la astfel de vaci conţine un nivel ridicat
de IGF–1 (Insulin Growth Factors – factori de creştere insulinici). Oamenii au
de asemenea IGF-1 în organismul lor. Cercetătorii şi-au exprimat îngrijorarea,
arătând că nivelurile sporite de IGF-1 în corpul uman au fost asociate cu
cancere de colon şi de sân.
9. Cartofi – şoarecii hrăniţi cu cartofi modificaţi cu Bacillus
thuringiensis var. Kurstaki Cry 1 au fost descoperiţi cu toxine în organism. În
pofida anunţurilor contrare, aceasta arată că toxina Cry 1 era stabilă în
organismul şoarecilor de laborator. Când riscurile de sănătate au fost date
publicităţii, s-a pornit o dezbatere.
10. Mazărea – cea modificată genetic a fost identificată ca
fiind cauza unor răspunsuri imunologice la şoareci şi posibil la om. O genă de
fasole a fost inclusă în mazărea OMG, cu scopul de a crea o proteină care
funcţionează ca un pesticid.
OMG – legate de o boală stranie
Încă din 2008,
NaturalNews.com anunţa posibila legătură dintre
organismele modificate genetic şi aşa numita afecţiune Morgellon, cu
simptome cum ar fi: mâncărimi, înţepături, senzaţii de mişcare pe piele,
granulaţie a pielii, leziuni.
Unii pacienţi arată
oboseală, lipsă de memorie pe termen scurt, confuzie mentală, durere şi
schimbări în modul de a vedea.
Au fost de asemenea înregistrate date privind morbiditatea crescută şi
disfuncţii sociale precum productivitate scăzută, pierderi de slujbe,
handicapuri severe, divorţuri, pierderea custodiei copiilor şi abandon
familial.
Înainte de raportarea ei,
boala a fost negată pe motiv că ar fi un fals, dar cercetările mai amănunţite
au relevat că e reală şi că poate fi legată de consumul de OMG. În pofida
acestor legături, CDC (Center for Disease Control – centrul de control al
bolilor) din SUA a declarat afecţiunea Morgellon de origine
necunoscută. Mai mult, comunitatea medicală nu poate oferi publicului
nici o informaţie privind o cauză a simptomelor.
Studiile suplimentare
efectuate au relevat că fibrele invazive ale ţesuturilor normale
extrase de la pacienţii cu Morgellon sunt similare de la unii la alţii şi că nu
se potrivesc cu nici o fibră din mediul natural obişnuit.
ADN-ul extras din fibre a
fost identificat ca aparţinând unui fungus (o ciupercă) şi că
acestea mai conţin şi Agrobacterium, un germen gram-negativ ce
are capacitatea de a modifica celulele plantelor, animalelor şi chiar şi pe
cele umane.
Boala Morgellon nu este
singura asociată cu hrana modificată genetic.
Există dovezi din ce în ce
mai clare cu privire la faptul că alimentaţia pe bază de OMG poate cauza
alergii, reacţii imunologice, probleme cu ficatul, sterilitate şi chiar moarte.
Mai mult, pe baza singurului
experiment de hrănire umană cu alimente pe bază de organisme modificate genetic
s-a stabilit că materialul genetic conţinut în produsele
alimentare pe bază de OMG se poate transfera în ADN-ul bacteriilor
intestinale la om şi poate continua să se înmulţească.
Conştientizarea pericolului
Încă o dată, American
Academy of Envirnomental Medicine (academia americană de medicină a mediului) a
arătat că OMG constituie o ameninţare serioasă a sănătăţii, şi nu că doar în
mod accidental pot exista legături între acestea şi efectele asupra sănătăţii.
AAEM a sfătuit medicii să
avertizeze pacienţii să evite OMG, întrucât introducerea OMG în hrana
curentă e corelată cu o creştere alarmantă a bolilor cronice şi alergiilor
alimentare.
Nu ar trebui să constituie
nici o surpriză. Acum 30 de ani, un supliment alimentar numit
L-trytophan a ucis 100 de oameni şi a afectat între 5.000 şi 10.000 de alte
persoane. Cauza a fost identificată în final ca fiind procesul de
inginerie genetică utilizat în producerea sa. Dacă simptomele nu ar fi avut
trei caracteristici principale evidente, anume unice, acute şi rapid instalate,
boala nu ar fi putut fi identificată.
Gândirea progresistă în
termeni de profit nu e rea, cu siguranţă. Dar să înlături orice
precauţie pe argumentul convenabil că nu există suficiente dovezi că hrana OMG
este într-adevăr distructivă e o dovadă de curată iresponsabilitate.
Şi va fi cu siguranţă o scuză lamentabilă în cazul în care se va dovedi fără
putinţă de tăgadă că hrana OMG e într-adevăr nocivă.
Orez cu gene umane?
Chiar între organismele
modificate prin inginerie genetică, există un caz cu totul special.
Este un orez ce
conţine gene umane, produs de compania Ventria Bioscience şi care este cultivat acum pe circa 1600 de hectare
în Junction City, Kansas, SUA – poate şi prin alte părţi, şi cea mai mare parte
a oamenilor habar n-au că există aşa ceva.
Firma cultivă de câţiva ani
buni în secret soiul de orez modificat cu gene din ficatul uman,
în scopul de a preleva proteinele dezvoltate de acest “Frankenorez” şi
de a le folosi la producerea de medicamente. Cu aprobare de la USDA –
departamentul agriculturii din SUA – Ventria a luat una din cele mai larg
răspândite cereale din lume şi o foloseşte drept catalizator pentru obţinerea de
noi medicamente.
Iniţial, cultivarea acestui
tip de OMG, în trei varietăţi, a fost limitată la interiorul laboratoarelor.
În 2007, Ventria a scos orezul afară, în aer liber.
Compania a încercat să-l
cultive mai întâi în Missouri, dar a întâmpinat rezistenţă din partea
Anheuser-Busch şi a altor firme, care au ameninţat să boicoteze tot orezul
produs în acel stat dacă Ventria ar fi plantat orezul în graniţele statului din
inima SUA. Aşa încât Ventria s-a mutat cu plantările în Kansas.
Problema cea mare
constă în faptul că, deşi acest tip de orez nu a fost aprobat pentru consumul
uman, este cultivat în câmp deschis, unde potenţialul de înmulţire necontrolată
este uriaş, iar pericolul
pentru sănătatea publică este, de asemenea, pe măsură.
Cu toate protestele care au
urmat conştientizării acestor riscuri, USDA a aprobat cultivarea în câmp
deschis a acestui orez. Şi aceasta după ce FDA a refuzat autorizarea
OMG-ului produs de Ventria în 2003!
Ion SCUTARU / Financiarul.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu