Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română

vineri, 8 octombrie 2010

Banii împrumutaţi de la FMI au fost investiţi de Mugur Isărescu în susţinerea falimentului economiei americane (?!)

În cercurile economice de specialitate circulă un zvon care îl deranjează teribil pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Iese la lumină încă un matrapazlîc de tip "gulerele albe", făcut pe spatele Poporului Român, îndatorat la FMI pentru cîteva generaţii de acum încolo.
Concret, începînd cu 2009, conform statisticilor de peste Ocean, România a cumpărat obligaţiuni de stat (bond), emise de Trezoreria SUA, în valoare de 74,2 miliarde de dolari, adică de o sumă egală cu valoarea împrumutului contractat de ţara noastră la FMI, mai puţin rata, care s-a dus în susţinerea pensiilor şi salariilor pe perioada premergătoare realegerii Chiorului în fruntea naţiunii. Astfel, România, o ţară aflată în profundă criză economică şi socială, susţine redresarea economiei americane, achiziţionînd simple hîrtii emise de trezoreria acesteia, supuse riscului deprecierii, chiar imposibilităţii de răscumpărare în cazul falimentului sistemului american.
Investiţia poate fi prezentată ca fiind una rentabilă în condiţiile redresării sistemului dar, în fapt, este una extrem de periculoasă. Ea este făcută în perioada în care preţul aurului (o valoare absolută) a crescut de trei ori de la începutul crizei, iar Trezoreria SUA, cu banii proveniţi din vînzarea obligaţiunilor unor state precum România, investeşte, în schimb, în aur. Pe termen lung, nu putem spune decît că americanii rămîn cu valoarea absolută şi profitul ce va fi investit în reconstrucţia sistemului economic, iar românii cu datoriile, eventual cu praful de pe tobă, în cazul unui colaps american de proporţii.
Astfel de manevre, dirijate de marea finanţă mondială, făcute pe spinarea unui popor cocoşat de taxe, impozite, reduceri de salarii şi pensii, sînt o posibilă explicaţie pentru care un pion precum Mugur Isărescu nu a fost clintit de nici o guvernare din scaunul de guvernator al Băncii Naţionale a României.


Sursa:  http://www.ziarultricolorul.ro/?cmd=displaystory&story_id=9041&format=html

Niciun comentariu: