Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română

joi, 30 ianuarie 2014

Incredibil: Ce tun uriaș a dat guvernul Ponta când poporul era cu ochii la tragedia aviatică! Miercuri 23 ianuarie, Guvernul Ponta a aprobat "Hotărârea de Guvern pentru aprobarea tranzacţiei convenite prin Memorandumul de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013" prin care compania deţinută de statul kazah este iertată de o datorie de jumătate de miliard de dolari.
Aşadar, în timp ce opinia publică era aţintită asupra tragediei aviatice din Munţii Apuseni, Guvernul Ponta se "preocupă" să dea poporului român o nouă ţeapă uriaşă, potrivit nasul.tv.
Toate acestea în contextul în care Guvernul Ponta vrea să pună accize pe combustibil, însă nu ezită să scutească o companie privată, străină, de o datorie uriaşă (jumătate de miliard de dolari).
Amintim că Legea care avea acelaşi conţinut a fost respinsă anul trecut de către Preşedintele Traian Băsescu şi declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României.


Scurt istoric:

-       In 1998 un grup de investitori (?) ii dau bani lui Dinu Patriciu sa cumpere Rompetrol. Ieftin, aproximativ 50 milioane dolari … Dar teoretic a cumparat si datoriile societatii.
-       In 1999 Rompetrol cumpara Rafinaria Vega
-       In 2000 este creat holding-ul Rompetrol Group B. V., cu sediul central in Amsterdam, Olanda
-       In 2001 grupul cumpara Petromidia
-       In 2005 achizitioneaza reteaua de benzinarii Dyneff din Franta. Grupul isi incepe activitatea in Albania si Georgia si deschide o reprezentanta la Moscova.
-       In 2006 Rompetrol infiintează Rompetrol Ucraina.
-       In 2007 compania kazaha KazMunaiGaz achizitioneaza 75% din actiunile Rompetrol Group contra sumei de 2,7 miliarde euro. Dinu Patriciu “controla” inainte de vanzarea participatiei majoritare catre compania kazaha 80% din acțiunile grupului, iar partenerul sau american Phillip Stevenson restul de 20%. In urma tranzactiei, participatia lui Patriciu s-a redus la 20%, iar a lui Stevenson la 5%.
-       In 2009 KazMunaiGaz achizitioneaza si restul de 25% din actiuni, detinand astfel control total de 100% asupra companiei.
-       De curand aflam ca Dinu Patriciu nu mai are uriasa suma. Dar oare a avut-o vreodata?!
-       In ianuarie 2014, la adapostul stirilor despre accidentul aviatic din Apuseni, iertarea datoriilor Rompetrol (adica KazMunaiGaz) – numai o jumatate de miliard de dolari!

Niciun comentariu: