Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română

marți, 24 iunie 2014

Bercea Mondialu', Pavel Abraham şi filiera rusească

Sunt şanse să consolidăm pe plan intern un tip de societate foarte diferit de ceea ce sperau unii să se întâmple.


În afara Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia scandalul Bercea Mondial - Mircea Băsescu este, fără discuţie, cel mai discutat subiect al momentului. Cum simpla rostire a numelui Băsescu stârneşte din start o mulţime de pasiuni, comentariile sunt previzibil extrem de polarizate. Există însă câteva concluzii factuale greu de combătut într-o discuţie decentă care nu alunecă în imprecaţii sau în obişnuita zonă băşcălioasă.
1. E greu pentru cineva să mai pretindă în mod credibil că DNA-ul, justiţia în general, sunt armele cu care preşedintele loveşte în adversari. Asta nu înseamnă nicidecum că nu există abuzuri sau corupţie în Justiţie, că nu există şi nedreptăţi. Însă e limpede că sistemul e departe de a fi controlat de cineva. Inclusiv de Traian Băsescu.
2. Atacul (orchestrat, aşa cum era de aşteptat din centrul de comandă Voiculescu - Antena 3) îl vizează nu doar pe preşedinte ci, poate într-o măsură mai mare, două piese grele din Justiţie: Codruţa Koveşi şi Livia Stanciu, preşedinta Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
3. În ciuda delimitării sale explicite de cazul fratelui în mod evident preşedintele iese puternic afectat, fiind prin forţa lucrurilor asociat unei peisaj infracţional populat cu interlopi. E greu de spus în acest moment dacă ceea ce se întâmplă acum îi anulează sau nu şansa de a mai juca un rol important pe scena politică autohtonă din 2015 încolo. Lovitura de imagine e serioasă, vom vedea însă dacă va fi şi una decisivă.
4. Evenimentele au decantat, mai clar ca niciodată, "caracterele" de pe scena publică prin maniera în care acestea au reacţionat. Călin Popescu Tăriceanu a ţinut să-şi reconfirme în forţă postura de personaj jalnic. Nu e clar dacă la mijloc sunt doar umori personale sau joacă, ca o marionetă, o scenetă scrisă de "colegii" din PSD. Dar ca un om care, din postura de prim ministru îi trimitea lui Traian Băsescu bileţe să-l "rezolve la procuratură" pe Dinu Patriciu sau ca unul care nu a avut nici un fel de "îngrijorări" legate de cazul Duicu sau de plagiatul d-lui Ponta să aibă revelaţii pe probleme de integritate e parcă prea mult. Caracterizarea pe care i-a făcut-o atât lui cât şi altor "moralişti" de ocazie Cătălin Predoiu e din acest punct de vedere foarte potrivită. La polul opus faţă de dl Predoiu se situează Klaus Iohannis, marea speranţă a "dreptei româneşti", care parcă ţine să întărească, pe zi ce trece, dubiile legate de persoana sa.
Sunt însă câteva întrebări la care nu avem răspunsuri, poate nu le vom avea niciodată, şi acestea ţin de zona serviciilor secrete. La felul în care s-au raportat ele la preşedinte. De pildă, de ce a fost activat acum un scandal bazat pe întâmplări din 2011? Sau, dacă, şi dacă da, când, a fost informat şeful statului şi despre ceea ce făcea Mircea Băsescu dar şi Pavel Abraham? Ultimul a fost văzut des prin Drăgăneşti Olt (unde locuieşte familia lui Bercea Mondial) promiţându-le membrilor clanului amnistia (asumată, zicea el, de însuşi Ponta) în schimbul unor declaraţii împotriva lui Mircea Băsescu.
Însă lucrurile nu se opresc nici măcar aici. Şi asta e partea cea mai puţin discutată dar potenţial cea mai gravă în legătură cu aceste incidente. Dacă privim incidentul în context regional, în legătură cu criza ucraineană şi dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia, nu putem să nu remarcăm o serie de coincidenţe şocante. Simultan cu scandalul din România în care este implicat fratele preşedintelui a izbucnit un mare scandal şi în Polonia care ar putea duce chiar la alegeri anticipate. Şi acolo scandalul are o bază reală dar presa poloneză avansează ipoteza unui amestec explicit al serviciilor secrete ruseşti care ar fi sprijinit logistic interceptările care stau la baza acestuia.
Or, prea se leagă lucrurile. Ţintele în cele două cazuri sunt principalele două puncte de sprijin americane din regiune, România şi Polonia. Operaţiunea legată de Mircea Băsescu a fost realizată evident de profesionişti (există indicii privind implicarea serviciului "doi şi un sfert" de la MAI, trecut acum sub comanda directă a premierului, probabil sub bagheta lui Pavel Abraham (un personaj care frecventează curent ambasada Rusiei de la Bucureşti) şi Dan Voiculescu. Asta nu scuză, bineînţeles, prostia fratelui preşedintelui dar pune totul, ca şi în Polonia, într-o altă lumină. La urma urmei serviciile secrete asta fac: identifică şi exploatează punctele vulnerabile care ţin de natura umană (lăcomie, aventuri amoroase, alte ipostaze compromiţătoare) prin care fie să poată recruta colaboratori inflitrând instituţiile altor state fie să destabilizeze situaţia internă din ţara ţintă. În aceste condiţii suspiciunile privind o posibilă filieră rusească în declanşarea ultimului scandal nu sunt deloc lipsite de substanţă.
E greu de spus câţi actori din spaţiul politic, din economie sau din structurile informative din România sunt prinşi în această filieră rusească. Însă cu siguranţă prin oameni ca Pavel Abraham (şi alţii pe care nu îi ştim, probabil aceeaşi care au acţionat şi în vara anului 2012) ei pot exploata abil, din umbră, agenda meschină, interesele personale ale unor oameni precum Tăriceanu, Ponta, Voiculescu sau alţii ca ei.
Dacă Moscova este implicată în cele întâmplate recent în România şi Polonia e grav. Înseamnă că ruşii îi domină serios pe americani la acest capitol. Cu lideri politici de tipul celor de la noi, lipsiţi de scrupule, de onoare, iresponsabili, care îşi urmăresc interesul cu ochelari de cal, terenul e prielnic. În momentul de faţă una dintre ţintele importante pare să fie eliminarea cvasitotală de pe scena publică a lui Traian Basescu, un sprijinitor fervent al prezenţei americane în România, astfel încât acesta să nu mai poată juca nici un fel de rol politic important în continuare, după terminarea mandatului. Premiul cel mare este readucerea justiţiei sub control, ceea ce în interesul cam a tuturor cercurilor politice influente autohtone, de la pesedişti la liberali.
Aşa că există toate şansele să asistăm, începând din 2015, la repoziţionări geopolitice (poate nu dramatice din primul moment, dar semnificative, ca în cazul Ungariei, Slovaciei, Bulgariei sau Cehiei, al cărui premier declara recent că este împotriva prezenţei unor militari americani pe teritoriul ţării întrucât asta îi aduce aminte de invazia sovietică din august 1968 (!?), la pachet cu un tip de restauraţie generalizată pe câteva segmente cheie, mai ales în Justiţie. Cu alte cuvinte sunt şanse să consolidăm pe plan intern un tip de societate foarte diferit de ceea ce sperau unii (e drept, destul de puţini în ansamblul societăţii) să se întâmple. Mulţi vor considera că toate astea sunt doar trasnăi şi invenţii panicarde. Însă cine şi-ar fi imaginat prin octombrie 2013 ceea ce se întâmplă astăzi într-o ţară ca Ucraina care doar cu doi ani în urmă găzduia, împreună cu Polonia, CE de fotbal?  

Niciun comentariu: