Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română

miercuri, 16 mai 2012

Drama Basarabiei şi a Bucovinei de Nord

VIZIONAŢI ŞI DAŢI MAI DEPARTE !!!

Filmul “Odessa în flăcări”

La începutul mileniului III cinematografia românească a primit un dar nesperat. Presa italiană a scris despre un fapt cu totul inedit, anume descoperirea întâmplătoare în arhivele studiourilor Cinecita din Roma a peliculei filmului “ Odessa în flăcări”, considerat definitiv pierdut. “ Odessa în flăcări”, realizat în anul 1942 într-o coproducţie româno-italiană, este consemnat în istoria cinematografiei europene, şi nu numai, o capodoperă a genului. Despre el rămăseseră doar câteva cronici, unele consemnări, fotografii şi afişe.
Având ca subiect drama refugiaţilor din Basarabia, în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, ca şi a ororilor comise de trupele NKVD, filmul a fost interzis dupa ocuparea ţării de catre Uniunea Sovietică, iar protagoniştii acestuia au fost aruncaţi în închisori. Depus în arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate într-un cadru restrâns, mulţi ani “ Odessa în flăcări” a figurat doar in registrul de evidenţă al arhivelor, iar apoi a dispărut din scripte. După decembrie 1989, unii cercetatori în istoria filmului au căutat zadarnic să dea de urma peliculei, investigaţiile ducând la concluzia ca ea a fost confiscată de “ consilierii sovietici” din perioada ocupaţiei, după care a fost scoasă din evidenţe de către Direcţia presei si tipăriturilor, adică fosta cenzură. S-a mai descoperit că Securitatea NKVD-istă a dat un ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de razboi din perioada 1940-1944, considerate fasciste şi “imperialiste”, duşmănoase “orânduirii comuniste”.
Capodopera cineatografică aparţine regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiţi ai timpurilor sale. Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiriţescu. “Odessa în flăcări” urma tradiţia inaugurată de primul mare film românesc din 1912, care omagia victoria trupelor române în Războiul de Independenţă din 1877.
“Odessa în flăcări” este o pagina vibrantă de istorie, arătând lumii, în 1942, la Festivalul de la Veneţia – unde de altfel a câştigat Marele Premiu – ce însemna ocupaţia bolşevică şi teroarea stalinistă. Timp de mai bine de o jumătate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic. Nici nu putea fi vorba să se dea în vileag drama Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, atâta vreme cât la Bucureşti s-a aflat la putere un regim obedient Kremlinului, care a făcut apoi dispărut acest film.
   


(Preluat de pe: http://foaienationala.ro/filmul-odessa-flacari-video.html).

Niciun comentariu: