Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română

miercuri, 14 mai 2014

"Lumea vazuta de Putin". Ce s-ar intampla daca scenariul din Crimeea s-ar repeta pe tot globul


De The Economist / stirileprotv.ro

 Ce s-ar intampla daca toti liderii marilor puteri ar gandi ca Rusia lui Putin si ar anexa tari pe motiv ca acolo se vorbeste aceeasi limba? Prestigioasa revista "The Economist” a facut o harta a unei astfel de lumi.
Pornind de la principiul folosit de liderul de la Kremlin atunci cand a decis anexarea Crimeei – si anume, ca Rusia are dreptul sa intervina pentru a-i proteja pe vorbitorii de limba rusa in ce tara ar trai acestia – cei de la The Economist au redesenat granitele “conform principiilor domnului Putin.” “credem ca cititorii vor fi de acord ca harta care a rezultat e extrem de atractiva”, scriu ziaristii britanici, motivul fiind ca un asemenea principiu ar favoriza mai ales fostele puteri coloniale, ca Marea Britanie, care si-au impus limbile in colonii, devenite la ora actuala state independente.
 Daca toate statele ar aplica principiul lui Putin, cum ca au dreptul sa intervina in alte tari daca acolo se vorbeste limba lor, America de Sud ar fi impartita intre Spania si Portugalia iar cea de Nord ar fi a englezilor, arata harta. Barack Obama ar primi probabil “o functie onorifica si o uniforma frumoasa”. Mai mult, Marea Britanie ar ajunge sa controleze tari de pe tot globul, fostele sale colonii in care se mai vorbeste limba engleza.
Intr-o situatie similara s-ar gasi si Franta, care, daca Hollande ar gandi ca Putin, ar ajunge sa stapaneasca o treime din continentul african. O alta treime ar fi controlata de Arabia Saudita, in virtutea faptului ca in nordul Africii se vorbeste Arabia. Iar daca si scandinavii ar gandi ca Putin, in emisfera nordica ar aparea “Vikingland”, un imperiu al urmasilor vikingilor. Mai mult, spun cei de la The Economist, dat fiind ca in redactie exista numerosi vorbitori de rusa, si acestia ar putea apela la protectia lui Putin atunci cand isi negociaza salariile.

Conversatie intre diplomati rusi: "Hai sa luam inapoi Romania si Bulgaria!"

Exista totusi o mica problema cu principiul invocat de Putin: pe glob se vorbesc peste 7.000 de limbi. Numai in Federatia Rusa sunt mai mult de 100. Daca cei care le vorbesc vor cere propria lor tara – in mod justificat, conform principiilor lui Putin – in loc de mai putin de 200 de state, pe glob vor exista cateva mii, unele cat un judet de la noi.

Niciun comentariu: