De aproape 22 de ani de zile traim intr-o groteasca si continua sarbatoare dizgratioasa a jafului de cea mai joasa speta practicat de niste minoritati de tot felul (etnice, imorale, vicioase, infractionale s.a.) care s-au solidarizat impotriva marii majoritati, pe care nu numai ca au deposedat-o atat de autoritatea fireasca (statala, civica, morala), cat si de patrimoniul spiritual si material, dar au transformat-o si intr-o masa erodata pana la epuizare, tinuta captiva a unui sistem bazat pe minciuna, abuz, intimidare si manipulare, sistem a carui coruptie endemica se incearca a fi generalizata spre a li se pierde urma si sterge resposabilitatea faptuitorilor.
Va prezint mai jos un bob de nisip din caleidoscopul “personulitatilor” care au ajuns sa chnuie poporul roman chiar si numai prin simpla lor aparitie in peisajul vietii de zi cu zi a acestuia.Partea penală a celebrităţii. Vă prezentăm afacerile dubioase şi dosarele în care au fost implicate 11 dintre cele mai cunoscute vedete de tabloid din România
Deşi îi vedem zilnic în paginile tabloidelor sau la televizor, ştim extrem de puţine lucruri relevante despre ei. Multe dintre persoanele publice din România şi-au construit averile fabuloase în anii tulburi de după revoluţie sau chiar în vremea lui Ceauşescu şi au fost implicate în afaceri dubioase, soldate mai mereu cu dosare penale. Rl vă prezintă poveştile controversate a unsprezece dintre cele mai cunoscute „celebrităţi" dâmboviţene.
CĂTĂLIN BOTEZATU - Închisoare pentru fraudă
Anii de închisoare pe care Cătălin Botezatu i-a făcut în Italia şi România nu reprezintă pentru creatorul de modă un motiv de ruşine, ci, mai nou, chiar un subiect de laudă. În cartea biografică lansată anul acesta, „cel mai râvnit burlac" povesteşte cum a ajuns să fie încarcerat în cele două ţări. Cătălin Botezatu a fost condamnat în 2000, de instanţele româneşti, la închisoare pentru folosirea creditelor luate de la Bancorex şi Bankcoop în interes propriu, pentru bancrută frauduloasă şi complicitate la înşelăciune. Scandalul izbucnise însă din 1996, an în care designerul a fugit din ţară, după cum singur a povestit. Ulterior s-a predat poliţiei în Italia şi după trei luni de detenţie a fost expulzat înapoi în România. Presa a relatat la acea vreme că valoarea fraudei ar fi fost de aproximativ 2 milioane de dolari. Cătălin Botezatu a fost încarcerat jumătate de an în România. Designerul nu a dorit să comenteze pentru RL acest episod din trecutul său.
OANA ZĂVORANU - Moşteniri penale
Oana Zăvoranu este într-un război televizat permanent cu mama sa, pentru averea de peste cinci milioane de euro pe care i-a lăsat-o tatăl vitreg. Diva cu buricul gol a fost înfiiată de Nicolae Zăvoranu pe când avea doar 12 ani. La acea vreme, tatăl natural al vedetei era condamnat la moarte de autorităţile comuniste pentru delapidare. Ioan Bănicioiu a fost prins de miliţieni, în 1984, cu câteva sute de grame de aur, 15.000 de dolari, 23.000 de mărci, 370 de guldeni olandezi şi 15 carnete CEC cu sume între 70.000 şi 115.000 de lei.
Bărbatul fusese până la arestare responsabilul bufetelor dintr-un important pasaj pietonal bucureştean şi a fost acuzat că „umbla" la gramajul produselor alimentare pe care le vindea. Ulterior, sentinţa lui Ioan Bănicioiu a fost schimbată la închisoare pe viaţă. Mama Oanei a divorţat de el şi a reuşit astfel să îşi salveze o parte importantă din avere. El a fost eliberat după 1990 şi a trăit până în 2003. Şi tatăl vitreg, Nicolae Zăvoranu, a făcut averea tot în vremea comunismului, el fiind responsabil la acea vreme cu aprozarele din Bucureşti. După Revoluţie, s-a implicat în afaceri imobiliare şi a investit într-un cimitir privat. Nicolae Zăvoranu a murit în 2000. „Nu consider că au fost averi ilicite, doar comuniştii au considerat aşa. Ei credeau că orice om care face bani, care era altfel decât restul populaţiei ce trăia în sărăcie, trebuie să fi comis ceva necurat sau face afaceri cu străinătatea. Reţinerea tatălui meu natural a fost abuzivă şi ca dovadă el a fost eliberat abia în 1991, deşi imediat după Revoluţie toţi deţinuţii de drept comun au fost amnistiaţi", ne-a explicat Oana Zăvoranu.CRISTI BORCEA - Speculă cu butelii
Printre cei mai mediatizaţi oameni din România se află şi Cristian Borcea, unul dintre acţionarii importanţi ai Clubului Dinamo. Numele său a fost implicat inclusiv în dosarul de corupţie în urma căruia a fost arestat recent şeful arbitrilor Vasile Avram. Acţionarul de la Dinamo a fost bănuit că ar fi mituit arbitri pentru rezultate favorabile. Cristi Borcea este supranumit „regele buteliilor" pentru că înainte de 1989 a făcut bani din vânzarea de butelii. La vremea respectivă, preţul oficial al uneia era de 25 de lei dar, pentru că erau greu de obţinut, Borcea le vindea pe piaţa neagră şi cu 100 de lei, aşa cum singur a povestit. După căderea comunismului, Borcea a fost cercetat pentru mai multe afaceri imobiliare dubioase. Într-un astfel de dosar, aflat încă la instanţă din 2007, este suspectat că a făcut parte dintr-un grup mai mare de oameni de afaceri împroprietăriţi ilegal de Primăria Constanţei, condusă de Radu Mazăre, de asemenea inculpat în acelaşi caz. Potrivit anchetatorilor, acţionarul lui Dinamo a achiziţionat drepturile litigioase pentru un teren cu numai 53, 94 de euro şi a primit în compensare de la Primăria Constanţa un teren de 9.000 de metri pătraţi în Mamaia, pe care l-a vândut ulterior cu 28 de milioane de euro. Cristi Borcea nu a putut fi contactat.
REMUS TRUICĂ - Pădure luată cu japca
Divorţul lui Remus Truică, fostul şef de cabinet al primului ministru Adrian Năstase, l-a adus pe acesta în lumina reflectoarelor, după o pauză de şase- şapte ani. Astfel, opinia publică a descoperit că Truică are o avere fabuloasă: o adevărată moşie la Snagov, proprietăţi la Monaco şi în Caraibe. A aniversat împlinirea a 40 de ani ca un adevărat miliardar, angajând-o pe cântăreaţa Patricia Kass să susţină un recital. România liberă a relatat de curând că afacerile lui Remus Truică au explodat în vremea guvernării lui Adrian Năstase, când firma la care era acţionar a primit mai multe contracte bănoase, cu instituţii publice. La începutul anilor 2000, Total Net a încheiat afaceri cu Ministerul Finanţelor, Televiziunea Română, Petrom şi Guvernul României. Lovitura financiară a dat-o când a pus mâna pe o moşie de 10 hectare de pădure în Snagov, una dintre cele mai exclusiviste zone de lângă Bucureşti. Ulterior, potrivit presei, a mai căpătat 22 de hectare de teren în aceeaşi zonă şi intenţiona să construiască acolo un orăşel de lux, dar criza i-a dat planurile peste cap. Deşi în jurul acestor tranzacţii au existat unele suspiciuni de corupţie, Remus Truică nu a fost niciodată anchetat.
IRINEL COLUMBEANU - Avere pe seama tatălui
O altă vedetă ultramediatizată este Irinel Columbeanu, posesorul unei averi care a evoluat, în funcţie de criza economică, între 38 şi 150 de milioane de euro. VIP-ul de la Izvorani a explicat de mai multe ori că ar fi făcut avere pentru că, în timpul Revoluţiei, pe 23 decembrie 1989, când tinerii încă mureau în Piaţa Universităţii, doi francezi de la Alcatel au dat peste el din întâmplare, în faţa hotelului Intercontinental, şi i-au propus o afacere cu telefoane care s-a dovedit una dintre cele mai mari lovituri a anilor '90. „Recunosc, a fost noroc chior", declara el unui ziar central. Desigur, Irinel evită să facă vreo legătură cu faptul că la acea vreme tatăl său era funcţionar în Secretariatul General al Guvernului. De altfel, Ioan Columbeanu a fost probabil cel mai rezistent nomenclaturist comunist, pentru că a intrat în Executiv încă din vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, în 1959, şi a ieşit la pensie abia în timpul guvernării Radu Vasile, în 1998. Celelalte afaceri ale lui Irinel Columbeanu au fost mai degrabă eşecuri, unul dintre cele mai mediatizate falimente fiind o fabrică de ciment special în Gorj. „Nu am nimic de comentat", a precizat şi Irinel Columbeanu.
VIOREL LIS - „Şpaga suedeză"
Fostul primar al Capitalei, Viorel Lis, nu mai are nici o funcţie publică, dar este mai mereu prezent în emisiunile mondene de la Pro TV sau Antena 1. Promovat ca pasionat de jocuri de noroc electronice („păcănele"), cu o soţie mult mai tânără decât el, Viorel Lis se afişează în ipostaze dintre cele mai penibile, precum cea de Shrek. Numele lui Viorel Lis a apărut însă într-un important dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din 2005, numit şi „Şpaga suedeză". Anchetatorii au pornit investigaţia după declaraţia unui manager al companiei suedeze ABB, acuzat de deturnare de fonduri şi care a declarat că în 1998 a dat mită de 600.000 de dolari către cinci demnitari români. Printre aceştia şi fostul edil Viorel Lis, bănuit că ar fi primit bani ca să îşi dea acordul pentru construirea unei centrale electrotermice. Viorel Lis a admis că a făcut o excursie în Suedia pentru a vedea acolo un model de astfel de centrală, dar a negat că ar fi luat şpagă. DNA ne-a răspuns că în ceea ce-l priveşte pe Viorel Lis, acesta a fost scos până la urmă de sub urmărirea penală în acest dosar. „Nu mă mai interesează subiectul, e închis pentru mine", a fost singura declaraţie a fostului primar al Bucureştiului.
ADI MINUNE - Evaziune fiscală
Alt manelist pe care-l apreciază chiar şi elevii de şcoală primară este Adi Minune. Cântăreţul a avut o scurtă carieră politică, în funcţia de consilier local în comuna Ştefăneşti din Ilfov. Dosarele penale pe numele său sunt însă pentru infracţiuni „de drept comun". În februarie 2011, manelistul a fost acuzat că a plecat dintr-o benzinărie cu o şampanie, fără să o plătească, motiv pentru care i s-a făcut dosar penal pentru furt calificat. Pînă la urmă, Adi Minune a fost considerat nevinovat, poliţiştii ieşeni propunînd săptămîna aceasta neînceperea urmării penale împotriva sa. Anchetatorii au stabilit că cel care nu a achitat şampania a fost, de fapt, un prieten al manelistului care se afla în benzinărie.
Pe de altă parte, Adi Minune a fost anchetat şi pentru evaziune fiscală, deoarece nu a putut justifica 100.000 de euro din averea sa. Cazul se află încă în anchetă, dar scandalul l-a determinat pe lăutar să se retragă din politică. Adi Minune nu a putut fi contactat.
DAN NICORESCU - Miliardarul periculos la volan
Unul dintre cei mai discreţi milionari, dar nu lipsit de controverse, este bucureşteanul Dan Nicorescu. Posesorul unei vile impozante lângă Parcul Herăstrău, una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei chiar şi pe timp de criză, Dan Nicorescu a fost cercetat penal în 2008 pentru că ar fi intrat cu Bentley-ul său de peste o sută de mii de euro în alte cinci maşini parcate. În accident a fost rănită şi o tânără care se afla într-unul dintre autoturisme. Martorii au susţinut atunci că miliardarul era beat, dar acesta ar fi fugit de la locul accidentului, apoi ar fi refuzat să dea probe biologice la cererea poliţiştilor, după cum a relatat presa. După ce s-a ales cu dosar penal, Dan Nicorescu ar fi apelat la tot felul de tertipuri pentru a scăpa. La un moment dat, ar fi prezentat inclusiv o adeverinţă medicală din care reieşea că suferă de o boală care nu îi permite să piardă sânge. Dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care acum a refuzat însă să ne transmită în ce stadiu se află ancheta. Dan Nicorescu a fost acţionar la Banca Românească şi, conform presei centrale, a făcut avere din afaceri cu fier vechi. Apoi, şi-a extins afacerile şi în zona imobiliară. „Nu înţeleg de ce mă sunaţi pe mine să mă întrebaţi de accident. Nu am nimic de comentat", ne-a răspuns omul de afaceri, după care ne-a închis telefonul.
GIGI BECALI - Afaceri cu terenurile statului
Averea finanţatorului Stelei a fost construită pe un munte de controverse. În perioada comunistă, Gigi Becali a preluat afacerea familiei de comerţ cu iaurt, dar abia după 1990 s-a lansat în afacerile mari. La început a exportat rulmenţi în Turcia şi a importat blugi de proastă calitate. Prima afacere cu iz penal a avut loc în 1999, când a schimbat 21 de hectare de pământ mai puţin valoros cu 21 de hectare deţinute de armată în Băneasa, cartier scump al Bucureştiului. În 2007, presa a scris că Gigi Becali l-ar fi mituit pe fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, căreia i-ar fi oferit o proprietate pentru fiica sa. De asemenea, ţăranii care aveau pământuri în jurul Capitalei au povestit că oamenii finanţatorului le-ar fi preluat terenurile ieftine cu forţa. De asemenea, numele lui Gigi Becali apare în unele dosare de retrocedare, în care el ar fi preluat ieftin drepturile litigioase, după care ar fi vândut respectivele proprietăţi foarte scump.
RADU MAZĂRE - Retrocedări dubioase
O bună parte a presei este în ultima vreme fascinată de ieşirile excentrice ale primarului de Constanţa Radu Mazăre. Jurnaliştii fermecaţi de personalitatea edilului care s-a îmbrăcat la o paradă de modă în costum de ofiţer nazist au uitat însă că Radu Mazăre a fost judecat pentru retrocedări dubioase din oraşul de la malul mării. Afacerea cu cea mai mare amploare financiară, care este obiectul unui dosar în instanţele bucureştene încă din 2007, a privit împărţirea averii fostei familii boiereşti Movilă, care deţinuse anterior comuniştilor 1.200 de hectare din oraşul Constanţa. Ultima descendentă a familiei, Yvone Aline Buzescu Movilă, a încheiat un act prin care îşi ceda drepturile litigioase asupra terenurilor unui om de afaceri local. La puţină vreme, femeia a murit, iar respectivul afacerist a obţinut de la autorităţile locale, prin mai multe schimburi, unele dintre cele mai profitabile terenuri din Constanţa şi Mamaia. În 2007, DNA l-a acuzat pe Radu Mazăre că împreună cu 36 de persoane, majoritatea funcţionari din Primărie şi oameni de afaceri precum Cristi Borcea, ar fi prejudiciat statul român cu 77 milioane de euro şi Constanţa cu 37 milioane de euro prin retrocedări şi schimburi de terenuri păguboase. Radu Mazăre nu a putut fi contactat.
VALI VIJELIE - „Mafia permiselor"
Maneliştii nu puteau lipsi din acest top al vedetelor mondene. Cântăreţii de manele rămân unele dintre cele mai mediatizate personaje. Unul dintre cei mai cunoscuţi, care a beneficiat şi de un reality show, este Vali Vijelie. Bogat peste măsură, Vijelie este la fel de prezent şi în dosare penale. Libertatea a relatat că manelistul a provocat în 2001 un accident rutier în urma căruia o persoană a fost rănită, dar care a fost trecut cu vederea de magistraţi. Asta deşi Vijelie nu avea nici măcar permis de conducere. Vali Vijelie şi-a obţinut carnetul de şofer în Argeş, fiind implicat în scandalul „Mafiei permiselor" din acest judeţ. Permisul i-a fost suspendat în 2008, după declanşarea anchetei privind funcţionarii corupţi ai serviciului de eliberare a permiselor din Piteşti, dar asta nu l-ar fi oprit pe manelist să se urce la volan, după cum a relatat presa tabloidă. „Nu mi-am recuperat carnetul şi nici nu mă mai interesează. Nu am făcut din nou şcoală ca să iau altul, nu mai conduc", ne-a declarat Vali Vijelie. Pe de altă parte, cântăreţul s-a ales cu dosar penal şi pentru că şi-ar fi răpit amanta. Iniţial, el a negat că ar fi implicat, dar între timp au apărut imagini care l-au plasat la locul incidentului. Ulterior, femeia şi-a retras plângerea penală.
(Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/partea-penala-a-celebritatii-va-prezentam-afacerile-dubioase-si-dosarele-in-care-au-fost-implicate-11-dintre-cele-mai-cunoscute-vedete-de-tabloid-din-romania-242483.html)
GENOCIDUL ROMANILOR
Experimentul ROMANIA
INTRECEREA IN TRADARE
ROMANII, POPOR FARA TARA (IV)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu